Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Vuoden 2010 Chydenius-mitali Mikko Viitasalolle

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos torstai 24. helmikuuta 2011, 16.15
Tiedote 8.9.2010

Chydenius-mitali on tänä vuonna myönnetty opetusneuvos Mikko Viitasalolle. Viitasalo on siirtynyt äskettäin yliopistokeskuksen johtajan tehtävästä eläkkeelle. Mitali luovutettiin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen lukuvuoden avajaisissa.

Mikko Viitasalo käynnisti Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kantamuodon Keski-Pohjanmaan täydennyskoulutusyksikön vuoden 1985 alussa. Jo tuolloin oltiin Jyväskylän yliopiston alaisuudessa. Neljännesvuosisadan aikana koulutus- ja tutkimusyksikkö kasvoi, uudistui ja muunsi nimeäänkin muutaman kerran, mutta Viitasalo pysyi ruorissa – ja kuten tuoreessa juhlakirjassa Taitoa ja tahtoa todetaan: välillä hyvinkin tuimissa virtapaikoissa luovien.

Mikko Viitasalo jättää jälkeensä arvostetun ja osaavan alueellisen yliopistolaitoksen, jonka merkitys alueen kehityksen kannalta on huomattava.

Mikko Viitasalon kiinteä suhde Jyväskylän yliopistoon opiskelijana, tiedekuntasihteerinä ja yliopistokeskuksen johtajana kesti kaikkiaan 43 vuotta. Viitasalo on todennut, että ”Jyväskylän yliopisto on ollut minun ’juttuni’ enkä kadu sitä tippaakaan.”

Chydenius-mitalin myöntöperusteiden mukaan Chydenius-mitali voidaan myöntää henkilölle tai taholle tunnustuksena ansiokkaasta työstä Anders Chydeniuksen elämäntyön tai Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kehittämisen hyväksi.

Chydenius-mitalin myöntävät Chydenius-Instituutin kannatusyhdistys ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Anders Chydeniuksen elämäntyön perintöä ja Chydenius-instituutin toimintaa ansioituneesti edistäneelle henkilölle. Mitalin ovat tässä merkityksessä aiemmin saaneet luokanopettajakoulutuksen professori (emeritus) Juhani Aaltola vuonna 2004,  Jyväskylän yliopiston hallintojohtaja Erkki Tuunanen vuonna 2005, tutkija Pertti Hyttinen vuonna 2006, Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen vuonna 2007, osastosihteeri Marita Mäki vuonna 2008 ja kurssisihteeri Irma Unkuri vuonna 2009.

Anders Chydeniuksen 250-vuotispäivän kunniaksi vuonna 1979 lyötetyn mitalin on muotoillut taiteilija Bo Aurén. Julkisivulla on Anders Chydeniuksen muotokuva, takasivulla kuvataan hänen elämäntyötään, jonka tunnuslauseena on: Libertas, patria, ecclesia (vapaus, isänmaa, seurakunta).

Jaa |