Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Nyt etsitään pyhiinvaelluskohteita ja paikan henkeä

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos torstai 24. helmikuuta 2011, 16.21
Tiedote 17.3.2010

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on käynnistynyt maaseudun paikallisten Leader-toimintaryhmien rahoittama kartoitus, jossa etsitään nk. laajan historiallisen Keski-Pohjanmaan alueelta sopivia kohteita kehitteillä olevaan pyhiinvaellusreittien verkostoon. Hanke toteutetaan osana Euroopan-laajuista pyhiinvaellusreittien, henkevöityneen matkailun, hiljaisuuden paikkojen ja kestävän kehityksen matkailun uutta liikettä.

Tarkoituksena on keskittyä paikkoihin, jotka sijaitsevat päänähtävyyksien sivupoluilla ja jotka soveltuvat erityisesti omaehtoiseen, ekologisesti kestävään ja spirituaaliseen matkailuun. Latinan kielen sanapari genius loci kuvaa hyvin hankkeen keskeistä sisältöä. Se tarkoittaa paikan (loci) henkeä (genius). Alun perin sillä on tarkoitettu roomalaisten keskuudessa paikan suojeluhenkeä.

Nyt käynnistyvässä selvityksessä toivotaan löydettävän erilaisia, paitsi hengellisyyden myös muunlaisen henkisyyden luonnehtimia paikkoja, jotka ovat tärkeitä joko yksilölliselle ’pyhän’ tai ’hiljaisen’ löytämiselle tai yhteisön identiteetin rakentamiselle. Pitkällä aikavälillä tarkoituksena on, että alueen yritykset, yhdistykset, julkisen sektorin toimijat sekä yksittäiset kansalaiset ryhtyvät yhteistyössä tarjoamaan synnytettävää pyhiinvaellusreitistöä ja siihen liittyviä palveluja paitsi oman alueen asukkaille myös alueella vieraileville matkailijoille.

Tutkijat kutsuvat keskipohjalaisia mukaan talkoisiin etsimään paikallistiedon varassa olevia mielenkiintoisia kohteita. Olemme kiinnostuneita paikoista, joihin liittyy tarinoita, historiaa, syvähenkisyyttä tai uskonnollisuutta.

Keskipohjalaisilla on mahdollisuus ehdottaa pyhiinvaellusverkostoon sisällytettäviä kohteita yliopistokeskuksen nettisivuilta löydettävissä olevalla lomakkeella. Hanketta koskevat alueelliset keskustelu- ja tiedotustilaisuudet järjestetään huhtikuun lopulla Kannuksessa, Lestijärvellä, Kruunupyyssä ja Haapajärvellä.

Maaseuturahasto

 

 

Leader logo

Jaa |