Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Chydenius-mitali Aino Salliselle

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos torstai 24. helmikuuta 2011, 16.24

Chydenius-mitali on tänä vuonna myönnetty Jyväskylän yliopiston rehtorille Aino Salliselle. Mitali luovutettiin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen lukuvuoden avajaisissa.

Aino Sallinen on toiminut Jyväskylän yliopiston rehtorina yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 alkaen. Hänen johdollaan Jyväskylän yliopistosta on kehittynyt korkeatasoinen ja kansainvälinen tiedeyhteisö. Suomen yliopistovertailussa Jyväskylän yliopisto sijoittuu tällä hetkellä terävimpään kärkeen sekä määrällisesti että laadullisesti arvioituna. Hänen kaudellaan yliopistoon on syntynyt mm. kaksi uutta tiedekuntaa; taloustieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunnat, joista viimeksi mainitun perustaminen kuvaa erinomaisella tavalla yliopiston kykyä vastata edessä olevan informaatioyhteiskunnan haasteisiin. Rehtorin tehtävien ohella Sallisella on merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä niin tieteen kuin teknologian alueilla. Puheissaan ja kirjoituksissaan rehtori Sallinen on korostanut tieteen ja tutkimuksen merkitystä kansakunnan kilpailutekijänä unohtamatta yliopistojen roolia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Yliopistojen ns. kolmas tehtävä on aina ollut vahvasti mukana hänen toimintaperiaatteissaan. Anders Chydeniuksen tavoin avoimuus, rohkeus, innovatiivisuus ja kansainvälisyys ovat olleet punaisena lankana hänen toiminnassaan.

Rehtori Sallisen rooli Chydenius-instituutin, nykyisen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kehityksessä on ollut keskeinen. Hän mm. myötävaikutti ratkaisevasti siihen, että Kokkolassa käynnistyi 20 vuotta sitten luokanopettajien aikuiskoulutus, joka on yhä vieläkin ainutlaatuinen Suomessa. Koulutus palkittiin yliopistokoulutuksen laatupalkinnolla vuosina 2004- 2006. Hän on myös ennakkoluulottomasti ollut tukemassa niitä hallinnollisia ja taloudellisia linjauksia, joiden pohjalta Kokkolan yliopistokeskus tänä päivänä toimii. Myös yliopistokeskuksia perustettaessa rehtori Sallinen puhui voimakkaasti Kokkolan yliopistokeskuksen puolesta. Ei ollut mikään sattuma, että Kokkola ja Keski-Pohjanmaa pääsivät kiinteäksi osaksi kansallista yliopistoverkostoa. Se oli myös viimeinen tilaisuus. Tänään yliopistojen rakenteellisen kehittämisen aikana ovet uusille yliopistokeskuksille ovat suljetut.

Chydenius-mitalin myöntävät Chydenius-Instituutin kannatusyhdistys ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Anders Chydeniuksen elämäntyön perintöä ja Chydenius-instituutin toimintaa ansioituneesti edistäneelle henkilölle. Mitalin ovat tässä merkityksessä aiemmin saaneet luokanopettajakoulutuksen professori (emeritus) Juhani Aaltola vuonna 2004,  Jyväskylän yliopiston hallintojohtaja Erkki Tuunanen vuonna 2005 ja tutkija Pertti Hyttinen vuonna 2006.

Anders Chydeniuksen 250-vuotispäivän kunniaksi vuonna 1979 lyötetyn mitalin on muotoillut taiteilija Bo Aurén. Julkisivulla on Anders Chydeniuksen muotokuva, takasivulla kuvataan hänen elämäntyötään, jonka tunnuslauseena on: Libertas, patria, ecclesia (vapaus, isänmaa, seurakunta).

Jaa |