Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Yliopistokeskuksen tilojen rakentaminen alkaa

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos torstai 24. helmikuuta 2011, 16.24

Kokkolan yliopistokeskuksen uusien toimitilojen rakennusurakat allekirjoitettiin maanantaina 15.05.2006 ja rakennustyöt käynnistyvät toukokuun lopussa. Tavoitteena on, että rakennustyöt Torkinmäen alueella ovat valmiit heinäkuussa 2007.

Hankkeen pääurakoitsijaksi on valittu Byggnads Ab Forsström Rakennus Oy Kokkolasta. Sähköurakoitsijana toimii YIT Kiinteistötekniikka Oy, LV-urakoitsijana Tekmanni Oy ja IVA-urakoitsijana Peltisepänliike Nykänen Ky. Koko rakennushankkeen veroton kustannusarvio on noin 7,2 miljoonaa euroa. Rakennushankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Kokkolan Kampus, jonka osakkaat ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Kokkolan kaupunki.

Uusi Chydenius-instituutti – Kokkolan yliopistokeskus sijoittuu Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön välittömään läheisyyteen ja on yksi osa tulevaa suurta kampusaluetta. Kerrosalaltaan n. 5.000 m2 nelikerroksinen rakennus on erittäin keskeisellä ja näkyvällä paikalla lähestyttäessä Kokkolaa Oulun suunnasta. Tulevaisuudessa näyttävästä kampusalueesta voi muodostua jopa uusi Kokkolan maamerkki. Chydenius-instituutti – Kokkolan yliopistokeskus toimii tällä hetkellä vuokralaisena entisessä Hagströmin nahkatehtaassa Pitkänsillankadulla. Nykyiset tilat ovat käyneet toiminnan kehittymisen ja laajentumisen myötä pieniksi ja epäkäytännöllisiksi. Yliopistokeskuksessa työskentelee yli 100 henkilöä ja koulutuksiin osallistui viime vuonna noin 6000 opiskelijaa.

Tavoitteena on rakentaa ajanmukainen oppimis- ja tutkimusympäristö yliopistokeskuksessa harjoitettavalle tutkimukselle ja opetukselle. Lisäksi hankkeen myötä pyritään tiivistämään yhteistyötä Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun ja KETEKin kanssa. Uudisrakennus yhdistetään toisen kerroksen käytävällä Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Kokkolan tekniikan yksikköön, jossa sijaitsevat juuri kunnostetut ruokasali ja luentosali.

Arkkitehti Jorma Paloranta on pyrkinyt saamaan rakennukseen yliopiston henkeä: punatiilinen korkea osa yhdistää uudisrakennuksen ympäröiviin rakennuksiin ja myös historiaan. Toinen puoli, täysin vaalea julkisivu isoine ikkunapintoineen edustaa nykypäivää, avoimuutta. Palorannan mukaan tavoitteena on ollut saada uudesta yliopistorakennuksesta helposti lähestyttävä. Pitkä, rakennuksen suhteen poikkisuuntainen sisääntulokatos johtaa pääovelle ja neljä kerrosta korkeaan valoisaan pääaulaan.

Toiminnallisesti rakennus on mahdollisimman selkeä ja helposti asioitava. Kaikki luokkatilat sijaitsevat pääaulan yhteydessä eri kerroksissa. Suurimmat yleisötilaisuudet sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen, sillä siellä ovat suurimmat luentosalit ja oppimiskeskuksen tilat. Arkkitehti Paloranta vakuuttaa, että sisätiloissa tullaan kokemaan Chydeniuksen läsnäolo ja tervakaupungin imago.

Jaa |
Universitas Chydenius

UC1_2014