Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Peruskiven muuraus 12.12.2006

tekijä: paivi_vuorio — Viimeisin muutos torstai 24. helmikuuta 2011, 16.24

Chydenius-instituutin - Kokkolan yliopistokeskuksen uuden kiinteistön peruskivi muurataan tiistaina 12.12.2006 rakennustyömaalla osoitteessa Talonpojankatu 2. Peruskiven muuraa mm. opetusministeri Antti Kalliomäki. Muurauksen jälkeen vietetään kampusjuhlaa viereisen Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tiloissa. Peruskiven muurauksen lisäksi kampusjuhlan aiheena on ammattikorkeakoulun Kokkolan tekniikan yksikön peruskorjatun kiinteistön vihkiäiset.

Yliopistokeskuksen käyttöön rakennettavan nelikerroksisen rakennuksen kerrosala on n. 5000 m2. Kiinteistön kustannusarvio on noin 7,5 miljoonaa euroa. Kiinteistön rakennuttaja on Kiinteistö Oy Kokkolan Kampus, jonka osakkeenomistajat ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Kokkolan kaupunki. Tilat vuokrataan Jyväskylän yliopistolle.

Chydenius-instituutti – Kokkolan yliopistokeskus toimii tällä hetkellä vuokralaisena entisessä Hagströmin nahkatehtaassa. Nykyiset tilat ovat käyneet toiminnan kehittymisen ja laajentumisen myötä pieniksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuden kiinteistön myötä yliopistokeskuksessa harjoitettava tutkimus ja opetus saavat ajanmukaisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Koulutus- ja tutkimustoimintojen keskittyminen kampusalueelle tuo luontevia mahdollisuuksia yhteistyön tiivistämiseen. Uudisrakennus yhdistetään toisen kerroksen käytävällä Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Kokkolan tekniikan yksikköön. Ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikkö muuttaa alueelle alkuvuodesta 2007. Kampusalueelle ovat sijoittuneet myös Teknologiakeskus KETEK, Kokkolan ammattiopisto ja Keski-Pohjanmaan aikuisopisto.

Kiinteistön arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy, rakennesuunnittelusta Insinööritoimisto Nissilä & Cygnel ja LVIA- ja sähkösuunnittelusta ARKINS Suunnittelu Oy. Hankkeen pääurakoitsija on Byggnads Ab Forsström Rakennus Oy Kokkolasta. Sähköurakoitsijana toimii YIT Kiinteistötekniikka Oy, LV-urakoitsijana Tekmanni Oy ja IVA-urakoitsijana Peltisepänliike Nykänen Ky.

Aievuokrasopimus solmittiin 20.6.2005, minkä jälkeen tilojen suunnitteluvaihe kesti helmikuulle 2006. Työt käynnistyivät 15.5.2006, ja rakennuksen on tarkoitus valmistua 1.6.2007. Yliopistokeskus muuttaa uusiin tiloihin kesällä 2007.

Arkkitehti Jorma Paloranta on pyrkinyt saamaan rakennukseen yliopiston henkeä: punatiilinen korkea osa yhdistää uudisrakennuksen ympäröiviin rakennuksiin ja myös historiaan. Toinen puoli, täysin vaalea julkisivu isoine ikkunapintoineen edustaa nykypäivää, avoimuutta. Palorannan mukaan tavoitteena on ollut saada uudesta yliopistorakennuksesta helposti lähestyttävä. Pitkä, rakennuksen suhteen poikkisuuntainen sisääntulokatos johtaa pääovelle ja neljä kerrosta korkeaan valoisaan pääaulaan.

Toiminnallisesti rakennus on mahdollisimman selkeä ja helposti asioitava. Kaikki luokkatilat sijaitsevat pääaulan yhteydessä eri kerroksissa. Suurimmat yleisötilaisuudet sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen, sillä siellä ovat suurimmat luentosalit ja oppimiskeskuksen tilat. Arkkitehti Paloranta vakuuttaa, että sisätiloissa tullaan kokemaan Chydeniuksen läsnäolo ja tervakaupungin imago.

Jaa |