Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Soveltavan kemian tutkimusta ja koulutusta 10 vuotta Kokkolassa

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos tiistai 05. syyskuuta 2017, 14.28

Soveltavan kemian 10-vuotista taivalta juhlistetaan juhlaseminaarilla torstaina 7.9. klo 11-12.30 Kokkolan kampuksen auditoriossa.

Vuonna 2006 Kokkolan suurteollisuusalue ja vasta perustettu yhdistys, KIP, päättivät lahjoittaa Oulun yliopistolle soveltavan kemian ja prosessikemian lahjoitusprofessuurin, jonka tavoitteena oli kemian alueellisen tutkimusosaamisen kasvattaminen ja toisaalta kemian yliopistollisen koulutuksen mahdollistaminen jo aiemmin Kokkolan yliopistokeskuksessa kehitetyn aikuiskoulutuskonseptin mukaisesti.

Kymmenessä vuodessa soveltavan kemian yksikkö on kasvanut 33 hengen asiantuntijaorganisaatioksi (joista 23 työskentelee Kokkolassa). Yhteistyössä ammattikorkeakoulun kanssa kehitetty kemian ja kemiantekniikan korkea-asteen aikuiskoulutusväylä on mahdollistanut kemian opinnot työn ohessa jopa tohtoriksi saakka. Ensimmäiset kemian maisterit valmistuivat vuonna 2008 ja tohtorit vuonna 2013 Oulun yliopistosta. Soveltavan kemian 12. tohtori väittelee lokakuussa 2017 Kokkolan yliopistokeskuksessa.

Soveltavan kemian yksikön tutkimus profiloituu vahvasti uusiin epäorgaanisiin materiaaleihin ja niiden käyttöön erityisesti akkukemikaaleina ja katalyytteina/adsorbentteina prosessivesien käsittelyssä sekä biomassan kemiallisessa muokkauksessa. Vahvan tutkimusosaamisen tukena ovat modernit tutkimusympäristöt ja yhteistyö yritysten kanssa on aktiivista.

Lisätietoja ulla.lassi@chydenius.fi

Jaa |