Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Soveltavan kemian tutkimusryhmä mukana Helsinki Challenge semifinaalissa

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos keskiviikko 11. tammikuuta 2017, 12.46

Helsinki Challenge on yksi Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista, johon myös Oulun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto osallistuvat. Alkuvaiheessa Helsinki Challenge -kilpailuun jätettiin 110 kilpailuehdotusta/tiimiä, joista jatkoon semifinaalivaiheeseen on valikoitunut 20. Oulun yliopiston soveltavan kemian tutkimusryhmä on mukana semifinaalivaiheessa Aalto-yliopiston johtamassa tiimissä, jossa heterogeenisen katalyysin asiantuntijuutta edustaa tutkijatohtori Henrik Romar. Hän työskentelee Oulun yliopiston tutkijana Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.   

Kilpailutiimin tavoitteena on kehittää uudentyyppisiä katalyyttejä, joissa ei käytetä ns. kriittiseksi luokiteltuja raaka-aineita. Tarkoituksena on valmistaa helposti saatavilla oleviin raaka-aineisiin perustuvia katalyyttejä ja optimoida niitä tulevaisuuden sovelluksiin kuten energian varastointiin ja biopohjaisten materiaalien valmistukseen. Kilpailutiimissä on mukana myös pk-yrityksiä ja Kemianteollisuus ry, joka huolehtii viestinnästä ja on linkki katalyyttejä hyödyntävän kemian teollisuuden sekä tiimin välillä.

Loppukilpailuvaiheen tuomaristo valitsee semifinalistien joukosta ensin finalistit ja sen jälkeen voittajan/voittajat, jotka julkistetaan joulukuussa 2017.

****************

Helsinki Challenge on tiedepohjainen ideakilpailu ja kiihdyttämöohjelma, joka tuo tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijat yhteen ratkaisemaan maailman suuria ongelmia. Kilpailun teemat Sustainable Planet, Urban Future ja People in Change linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ideakilpailun palkintosumma on 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

****************

Lisätietoja:

Professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, puh. 0400294090

Helsinki Challenge (challenge.helsinki.fi)

Jaa |