Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Merkittävä Tekesin kärkihankerahoitus Kokkolan seudulle

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos perjantai 05. toukokuuta 2017, 10.01

Oulun yliopiston soveltavan kemian tutkimusryhmä Kokkolan yliopistokeskuksessa on koordinoimassa Tekesin rahoittamaa ADCHEM-tutkimushanketta. ADCHEM-projekti on osa Tekesin myöntämää kansallista kärkihankerahoitusta (Challenge Finland), jota Oulun yliopisto on toteuttanut Kokkolassa vuodesta 2016 alkaen. Nyt toisessa vaiheessa tutkimuskonsortiossa on mukana Oulun yliopiston ohella useita alueella toimivia yrityksiä, mm. Boliden Kokkola ja Keliber Oy. Toinen vaihe toteutetaan vuosina 2017-2019.

Projektin tavoitteena on kehittää menetelmiä uusien metallikemikaalien, erityisesti akkukemikaalien valmistukseen, ja toisaalta kiertotalouden hengen mukaisesti teollisten sivutuotteiden tuotteistamiseen. Projektissa hyödynnetään erityisesti kemialliseen saostukseen liittyvää tutkimusosaamista, kertoo projektin vastuullinen johtaja professori Ulla Lassi.

Mikä on Challenge Finland?

Kyse on Tekesin myöntämästä kilpaillusta tutkimusrahoituksesta, joka liittyy hallituksen kärkihankeohjelmaan (Challenge Finland). Challenge Finland –kilpailussa haetaan kaupallistettavissa olevia ratkaisuja, jossa yliopiston tutkimuksen rinnalla yritykset kehittävät tutkimusosaamisesta tuotteita ja palveluja asiakkaiden tarpeeseen. Tavoitteena on, että tutkimustulokset ovat kiinteä osa yritysten innovaatioiden kehitystä. Toisessa vaiheessa kilpailua huippututkimus ja yritysten innovaatioprosessit yhdistetään toimimaan yhdessä uudella tavalla entistä tehokkaammin.

 

Lisätietoja:

Professori, projektin vastuullinen johtaja Ulla Lassi
Oulun yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
eMail: ulla.lassi@oulu.fi
puh. 0400-294090

Tutkijatohtori, projektipäällikkö Pekka Tynjälä
Oulun yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
eMail: pekka.tynjala@chydenius.fi
puh. 044-5443086

Jaa |