Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

MBA-tutkielmasta väitöskirjaksi

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos perjantai 23. tammikuuta 2015, 13.25

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas väitteli joulukuussa otsikolla ”Norsunluutornin purkajat - jaettu johtajuus ja kollektiivinen asiantuntijuus museossa”. Hän tarkastelee johtamisen alan väitöskirjassaan miten jaettu johtajuus ja kollektiivinen asiantuntijuus rakentuvat museossa, joka edustaa suljettuun asiantuntijuuteen perustuvaa tieto-organisaatiota – norsunluutornia. Aiheen lähtökohdat ovat tutkielmassa, jonka Ahmas teki Entrepreneurial Chydenius MBA -opinnoissa.

- Jatkan tässä väitöskirjassani MBA-lopputyötäni. Jäin kiinnostumaan, että voisiko museon sisältöä avata niin, että sisällön tuottamiseen ja ymmärryksen lisäämiseen voitaisiin ottaa asiakkaat mukaan. Lähtökohtana oli käsite oppiva asiakassuhde ja se muovautui tutkimusta tehdessä avoimeksi ja kollektiiviseksi asiantuntijuudeksi. Se on juuri sitä, että voidaan ottaa ulkopuolista tietämystä asiantuntijaorganisaation sisälle ja rikastuttaa sillä tietämyksellä ja osaamisella omaa organisaatiota; rikotaan organisaation rajat, kertoo Ahmas väitöksestään.

Oivallukset motivoivat

- Johtaminen avautui minulle MBA-opintojen kautta ja samalla herätti paljon ajatuksia. Tulin aivan erilaisesta organisaatiosta kuin muut osallistujat, mutta minut ja taustani oli huomioitu opetuksessa. Jonkun aikaa opintojen päätyttyä otin yhteyttä Vaasan yliopistoon ja siellä professori Riitta Viitalaan, joka oli minulle tuttu MBA-opinnoista. Siitä lähti iso pyörä päälle, muistelee Ahmas.

Kristina Ahmaksen tutkimus on toimintatutkimus ja se toteutettiin hänen johtamassaan museossa. Tutkimukselle oli myös käytännön tarve.

- Suurimpia palkintoja oli, kun näin prosessin aikana kuinka tässä työyhteisössä asiat alkoivat muuttua ja ihmiset ottivat osaksi niitä asioita, joita he itse kehittivät, kertoo Ahmas ja jatkaa: Väitöskirjan tekeminen oli raakaa työtä, mutta oivalluksen hetket upeita. Se oli matka omaan ymmärrykseen ja sen syventämiseen. Suosittelen väitöskirjan tekemistä ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään omaa työtään ja omaa persoonaansa. Se on upea matka omaan itseen ja siihen kohteeseen, jota tutkii.

Väitöstiedot

FT Kristina Ahmaksen johtamisen ja organisaatioiden alaan kuuluva väitöskirjatutkimus “Norsunluutornin purkajat – Jaettu johtajuus ja kollektiivinen asiantuntijuus museossa” tarkastettin perjantaina 19.12.2014 Vaasan yliopistossa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimi professori Iiris Aaltio Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena dosentti Niina Koivunen. Väitöskirja on kokonaisuudessaan luettavissa ja tilattavissa osoitteessa:

http://www.uva.fi/fi/news/vaitos_ahmas/

Kuva: Anne Yrjänä

Jaa |