Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Keski-Pohjanmaan Rahaston kulttuuripalkinto professori Aila-Leena Matthiesille

tekijä: Tuomas Palosaari Viimeisin muutos maanantai 11. huhtikuuta 2016, 12.34

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto myönsi vuoden 2016 kulttuuripalkinnon professori Aila-Leena Matthiesille ”kansalaislähtöisen sosiaalityön kehittäjänä”. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa, ja se luovutettiin Keski-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlassa Ylivieskassa sunnuntaina 10.4.2016.  Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinto myönnettiin ensimmäisen kerran tieteentekijälle.  

Professori Aila-Leena Matthies on syntynyt vuonna 1959 ja on kotoisin Sievistä. Hän on työskennellyt vuodesta 2007 alkaen Jyväskylän yliopiston palveluksessa, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa sosiaalityön professorina. Tätä ennen hän on toiminut Saksassa Magdeburgin korkeakoulussa sosiaalityön professorina vuosina 1996–2007 ja sitä ennen Jyväskylän yliopistossa sosiaalityön lehtorina yhteiskuntapolitiikan laitoksella vuosina 1991-1996. Työuralle mahtuu myös monipuolinen työkokemus sosiaalihuollon sekä nuoriso- ja päihdehuollon parissa.

Aila-Leena Matthies on yhdessä Jyväskylän yliopiston ja oman tiiminsä kanssa käynnistänyt ja luonut sosiaalityön yliopistollisen koulutus- ja tutkimustoiminnan Keski-Pohjanmaalle. Matthiesilla on kyky yhdistää korkeatasoinen tieteellinen tutkimus osallistavaan, käytännönläheiseen kehittämistyöhön. Arvostava osallisuus, ihmisten yhdenvertaisuus ja palvelujen käyttäjän näkökulma on kaikessa toiminnassa vahvasti läsnä. Matthies on johtanut mm. Suomen akatemian ja EU:n komission tutkimuksen puiteohjelmien rahoittamia tutkimushankkeita. Hänen  tutkimusteemansa, kuten esimerkiksi sosiaalityön ekososiaaliset näkökulmat, ovat olleet aikaansa edellä ja tälläkin hetkellä hyvin ajankohtaisia. Matthiesin ja hänen tiiminsä käynnistämät ja toteuttamat aikuisopiskelijoille suunnatut sosiaalityön maisteriopinnot Kokkolassa ovat valtakunnallisessa vertailussa erittäin vetovoimaiset ja tuloksekkaat.  

Matthiesin toiminnassa kansainvälinen ulottuvuus on aina ollut vahva. Hän toimii mm. Suomen edustajana alansa eurooppalaisenjärjestön EASSW - European Association of Schools of Social Work'in executive committeessa.  Matthies on tehnyt lukuisia tutkimus- ja opetusvierailuja eri yliopistoihin. Durhamin yliopisto kutsui Aila-Leena Matthieksen vierailevaksi Senior Fellow –professoriksi tammi-maaliskuun 2016 ajaksi.  

Keski-Pohjanmaan kulttuuripalkinto myönnetään hakemuksetta henkilölle tai yhteisölle, joka on huomattavalla tavalla edistänyt Keski-Pohjanmaan kulttuurielämää tai jonka työ on merkittävällä tavalla vahvistanut keskipohjalaista kulttuuria. Kulttuuripalkinnon ovat aiemmin saaneet  kapellimestari Juha Kangas (1996), graafikko Esa Riippa (1998), pelimanni Mauno Järvelä (2000), fil. tohtori Hannu Saha (2002), laulun lehtori Sirkka Haavisto (2004), director musices Osmo Jämsä (2006),  sopraano Anu Komsi (2008), taiteen maisteri Ritva Kangas (2010), tanssitaitelija Pirjo Viitanen (2012) ja taidemaalari Lena Koski (2014).

 

Lisätietoja    

Professori Aila-Leena Matthies, 040 7422199

Asiamies Mika Virkkala, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto,  0400 708 941,

mika.virkkala@skr.fi, www.skr.fi

Jaa |